Zájezd Rakousko - Salzburg - Orlí hnízdo

14.06.2016 05:30


Salzburg - zahrady zámku Mirabell

V úterý 14.6.2016 se všichni účastníci dvoudenního zájezdu „Salzburg a Orlí hnízdo sešli na stanovišti u kostela. Přesně 5:25 hod. jsme po kontrole seznamu cestujících nastoupili právě do přistaveného zájezdového autobusu Fa „Pavel Uchytil“ a dle programu 5:30 hodin odstartovali směr Rakousko.

Počasí bylo uspokojivé, nepršelo, nálada v autobusu dobrá a paní průvodkyně Milada Zábršová, externí pracovnice cestovní kanceláře „TRAVEL 2002“ příjemná. Tato dáma všechny přivítala, představila se nám a doporučila všem, aby se dospali, protože jsme brzo vstávali. Po tříhodinové jízdě jsme měli první zastávku na kávičku a něco dobrého na zub. Dobrou kávičku nám uvařil pan řidič a něco dobrého k tomu měl každý připraveno z domova. Půlhodinová přestávka musela být hlavně kvůli panu řidičovi z důvodu bezpečnosti jízdy. Po přestávce jsme pokračovali v cestě.

Paní Miládka nás během cesty seznamovala s historií míst, kterými jsme projížděli. Studnice jejich znalostí nebrala konce. Skvělá průvodkyně. Při jejím výkladu nám uběhli tři hodiny jízdy a museli jsme opět odpočívat. Po občerstvení a vykonání našich potřeb pokračovali v cestě a všichni se těšili na příjezd do Salzburgu. Salzburgu, okouzlujícího barokního města, které bylo v roce 1997 prohlášeno mezinárodní Organizací UNESCO za světové kulturní dědictví.

Naše seznámení se Salzburgem začalo procházkou krásnými zahradami zámku MIRABELL, se kterými nás seznamovala tamní průvodkyně, půvabná mladá paní původem Slovenka již patnáct let žijících v Salzburgu. Její výklad pamětihodností města byl také na jedničku. Využili jsme krásného prostředí zahrad a udělali společnou fotku, kterou fotila naše dvorní fotografka Ing. Martina Tinzlová, a kterou určitě uvidíte s ostatními fotkami na našich stránkách.

Po prohlídce zahrad se pokračovalo v cestě kolem Mozartova domu, kde génius bydlel a i kolem jeho rodného domu přes slavnou Getreidegasse na Universitní náměstí i k baroknímu Dómu na Chrámovém náměstí. S místní průvodkyní jsme strávili dvě hodiny nabyté zajímavými informacemi.

Následoval dvouhodinový volný program, který jsme využili na drobné nákupy suvenýrů, pohlednic a k občerstvení. Dopřáli jsme si v jedné příjemné cukrárně, kterých tu bylo hodně dobrou kávu a vynikající zákusky. Počasí nám stále přálo a bylo se na co dívat. Město bylo plné zahraničních turistů. Potkávali jsme hlavně Japonce, Američany a Němce. Trošičku nás mrzelo, že se prováděli na začátku hlavní turistické sezóny pozemní úpravy ulic. Připomnělo nám to Brno.

V 16:00 hodin jsme vyjeli společně pozemní lanovou dráhou na pevnost HOHENSALZBURG. Výhled z této pevnosti byl dech beroucí. Nádherné panorama. Nafotili jsme pár snímků a vydali se na prohlídku nejlépe dochovaného středověkého hradu v celé Evropě. Prohlídka nám zabrala tak tři hodiny, při kterých jsme ale i odpočívali a občerstvovali se.

V půl sedmé, kdy se velmi zamračilo, jsme opustili Salzburg a jeli se ubytovat. Ubytování bylo pro nás připraveno v příjemném, útulném rodinném pensionu ležícím asi 15 Km od Salzburgu. Během jízdy na ubytování se počasí zhoršilo a začalo pršet a to intenzivně až do rána.

K večeři byl výborný hovězí vývar s nudlemi a telecí řízek s bramborami a zeleninovou oblohou. Jako dezert dva kousky bábovky se šlehačkou a čokoládou. Trošičku jsem měla obavy, že budou připomínky k večeři, protože skoro všichni měli sebou na cestu řízky. K mé radosti žádných stížností a připomínek nebylo. Po dobré večeři a chviličce povídání se šlo spát.


Orlí hnízdo

Probudili jsme se do deštivého rána. Posnídali a jeli do oblasti Berchtesgademu. Cestou k naší spokojenosti se začalo počasí rychle měnit, a než jsme dorazili na místo, tak se na nás již usmívalo sluníčko a tím pádem nás čekal nádherný, až kýčovitý výhled na překrásné panorama německých Alp. Přistaveným autobusem a výtahem následovalo přemístění na horu Kehlstein (1 834 m) k „Orlímu hnízdu“ Adolfa Hitlera, kde byl ještě krásnější výhled na všechny strany. Před námi se tyčily vrcholky Alp, na kterých byl ještě sníh, nebe bylo ostře modré, všude okolo zeleň a nádherný pohled do údolí pod námi na maličké chaloupky a krásné, kouzelně zelené jezero Königssee, které svou barvou a okolím připomínalo norské fjordy. Sídlo Hitlera, které navštívilo před válkou a během ní hodně zahraničních státních návštěv. Z českých politiků nikdo, pouze Slovenský prezident Tiso a ministr vnitra Alexandr Mach bylo velice honosné. Hitler, který se bál výšek ho však navštívil pouze čtrnáctkrát. Celé Orlí hnízdo a okolí jsme si prohlídli a po obědě opět autobusem zavítali k jezeru Königssee.

Zde jsme absolvovali projížďku lodí kolem vodopádu, který se jmenuje Königsbachfall, projeli kolem stěny ozvěny, a po chvilce zakotvili v kotvišti Kessel položeném opět v krásném prostředí Alp. Prohlídli si kostelík, který dostal dnešní podobu na konci 17-tého století a byl zasvěcen sv. Bartoloměji jako ochránci. Zase hodně fotograficky zdokumentovala Martinka a po odpočinku jsme se stejnou plavbou v opačném směru po jezeru vrátili na stanoviště našeho srazu a po hodinovém odpočinku a posledních nákupech nastoupili do autobusu a rozjeli se k domovu.

Musím konstatovat, že to byl první skvělý zahraniční zájezd našeho Spolku KD-I Opatovice a věřím, že ne poslední. Moc děkuji všem účastníkům zájezdu za jejich dochvilnost, vstřícnost naslouchat výkladům paní průvodkyně a jí samé za vyčerpávající informace. Martince Tinzlové za fotografické zdokumentování tohoto zájezdu.

S krásnými zážitky, dobrou náladou a příjemně unaveni jsme dorazili do Opatovic v 21:30 hodin. 

Závěrem zvu všechny, kteří mají chuť poznávat a objevovat jiné země, přidejte se k nám.

Ludmila Palečková

Fotografie ze Salzburgu naleznete zde.

Fotografie z Orlího hnízda a jezera Königssee naleznete zde.