Zájezd na 2. Setkání přátel jižní Moravy

30.07.2016 10:00

V sobotu 30. 07. 2016 jsme se vypravili se zájezdem na 2. Setkání přátel jižní Moravy do obce Starovice, která leží v mělkém údolí starovického potoka severozápadně od města Hustopeče. Starovice patřily a patří mezi významné vinařské obce, o čemž svědčí i dochovaná pečeť z roku 1646 s motivem vinařského nože a vinného keře.

Setkání přátel jižní Moravy se uskutečnilo v malebném, přírodním areálu u myslivny. Počasí nám přálo, cesta autobusem byla krátká a tak jsme již v 10:00 hodin byli na místě a obdivovali krojovanou mládež z různých koutů jižní Moravy a i z jiných oblastí ČR. Byla to nádhera. Před očima nám prošla plejáda pěkných mladých i starých lidí v nádherných krojích. Lidé, kteří milují folklór, si přišli na své. Nám se to líbilo.

Pro návštěvníky byl přichystán bohatý program.

Proběhl krojovaný průvod obcí, viděli jsme ukázky tradičních řemesel, měli jsme možnost ochutnat výborná moravská vína a moravské speciality. Byla vyhlášená soutěž o nejkrásnější krojovaný pár.

Shlédli jsme oblékání do dětského a dívčího kroje s názvem „Keď sa dívča strójí" s komentovanou ukázkou. Vystupovaly dětské folklórní soubory „Pomněnka“ z Tvrdonic, CM z Lužic, Vrčka ze Šlapanic a Jarabáček z Drnholce.

Ženský folklórní soubor Bulhary, Drmolice z Dubňan. Skvělý soubor Mužáci z Pohořelic. Folklórní soubor Bůčka z Čejče a ještě mnoho dalších.

Setkání se zúčastnilo 58 obcí z toho 750 krojovaných lidí. Pro pořadatele to byla velice náročná akce, kterou zvládli na výbornou. Již se těšíme na 3. Setkání a možná, že se zúčastníme v našich krojích. Zájezd se vydařil ke spokojenosti všech. Domů jsme přijeli kolem 22:00 hodiny a určitě mnoho z nás uléhalo s úsměvem na tváři a s krásnými zážitky a vzpomínkami na pěkně prožitou sobotu.

Ludmila Palečková

Fotografie naleznete zde.