Masopust 2017

21.02.2017 09:57

Již po třetí v novodobé historii obce, se v sobotu 18.2.2017 konala v Opatovicích oslava Masopustu. Předpověď počasí na sobotu nebyla vůbec dobrá, mělo být zataženo a přeháňky. V pátek opravdu pršelo. O to víc nás v sobotu překvapilo sluníčko. Krásnější počasí jsme si nemohli přát.

Do rozpustilého reje a pochodu dědinou se zapojilo několik desítek masek, přesně napočítáno 48 všeho věku. Byly k vidění masky- ženich a nevěsta, královská rodina - král, královna a princezna, medvěd, kůň, skupina šejků, klaun, pierot, harlekýn, kominíčci, hastrmani, včelka Mája, cikánky, čarodějnice, krásná karkulka a šikovný myslivec, pěkný pes a kočka, medvídci, šerif, profesor, mnich a Nastěnka.

Nechyběly povozy s dobrým pitím pro zahřátí (slivovička, ořechovka, fernet atd.). Pro děti byl přichystán čaj a dospělým jsme nabízeli svařák. Další dva vozy byly naplněny koblížky, Božími milostmi, roládou a sladkostmi, slaným pečivem, obloženými mísami, chlebíčky, chleby s dobrou škvarkovou pomazánkou. Toto vše jsme nabízeli lidem, kteří nás provázeli průvodem.

Do pochodu a tance hrála dechová muzika Moraváci, která letos nebyla v dobré formě a nehrála ke spokojenosti masek. Bylo jí však nakonec odpuštěno.

Navštívili jsme několik domácností čekajících na náš příchod.

Na návsi to byla paní Nečasová, která nám napekla a předala plnou krabici výborných Božích milostí, pan Bohumil Bednář nabídl všem výbornou slivovici a manželé Krškovi nás pohostili zabíjačkovými dobrotami. Všem jmenovaným bylo zahráno sólo a masky je vyzvali k tanci. Pochod se vydal na ulici Rajhradickou, kde na nás čekalo pohoštění u Pavla Komínka a jeho milé paní. V ulici Na hlinkách nás pohostila Eva Viktorinová, jí přichystaný stůl byl plný dobrot. Na Brněnské ulici nás čekala paní Jarka Jochmanová s Jarmilem a Marie Jochmanová s Tomášem. Hoši rozlévali dobré pití a ženy nabízely dobré chlebíčky a pití dětem. Opět všem, kteří nás pohostili, patřil taneček. O kousek dál byl připraven Mirek Novák se štamprličkami naplněnými dobrým pitím a chutným občerstvením. Na této ulici museli mít velkou trpělivost řidiči, kteří tudy projížděli. Někteří byli velice příjemní, přijali od masek pohoštění a s úsměvem nás obdarovali, jiní byli nevrlí a nedostali nic. Pokračovali jsme pochodem na ulici Novou, kde jsme byli velice překvapeni milou, mladou rodinou nově přistěhovanou. Pěkně nás přivítali a pohostili dobrými koláčky, které mladá paní Marešová napekla sama. Potěšilo nás to a moc děkujeme. Poděkování patří také mladým manželům Krňávkovým, panu Havlíkovi a jeho usměvavé přítelkyni bydlícími také na této ulici za milé přijetí a pohoštění.

Po této návštěvě pokračoval průvod ulicí U hřiště a Malou tratí na ulici Sportovní, kde nám bylo přispěno do kasičky. Starší masky byly již unaveny a tak se průvod odebral do KD Opatovice, kde pokračovala volná zábava s tancem. Masky a muzikanti dostali k večeři dobré řízky s chlebem a okurkou, chvilinku si odpočinuli a dali se do tance. Děti samozřejmě unaveny nebyly a řádily až do 20:00 hodin.

Ještě jednou chci připomenout, že organizátorem akce byl Spolek KD-I Opatovice snažící se udržet tuto tradici, protože by byla velká škoda, kdyby opět zanikla. Je nám ale smutno, že se nám nedaří mezi nás začlenit více mladých lidí. Přijďte mezi nás a uvidíte, jak se umíme bavit, a věřím, že se o tom přesvědčili i mladí lidé, kteří se Masopustu zúčastnili spolu s námi. Ještě jednou děkujeme všem, kteří nás podpořili, pěkně přivítali a pohostili. Velkým přáním Spolku KD-I Opatovice je, aby celá vesnice prožívala společně veselí a plno legrace a aby se dobře mezi nás začlenili i občané jak mladí tak i starší, kteří se do naší vesnice přistěhovali. Proto Vás všechny zveme na pochovávání basy, které opět pořádá v sále kulturního domu Spolek KD-I Opatovice v sobotu 11.3.2017 v 16:00 hodin.

K tanci a poslech bude hrát Vonička V-Band. Přijďte. Dobře se pobavíte, zasmějete a zatančíte si.

Těšíme se na vás.

Ludmila Palečková

Fotografie z masopustu najdete zde.