Masopust 2015

14.02.2015 14:00

S myšlenkou pořádání masopustního průvodu přišel Spolek KD-I Opatovice. Členové spolku se rádi baví, pochováváni basy už pořádají několik let a masopust je vlastně začátkem tradice.

Masopustní průvod se v Opatovicích uskutečnil po 48 letech.

Ve 14:00 hodin se sešlo u místního kostela asi 40 občanů v přestrojení za různé masky, aby oživili letitou
tradici pořádání masopustního průvodu. Chvilinku se čekalo na medvěda s vodičem, který se nechal dovést v kufru auta a byl i s vodičem přivítán velkým potleskem.
Přivítali jsme také paní doktorku Polákovou z Etnografického muzea s manželem v doprovodu naší kronikářky paní Löscherové dokumentovali masopustní průvod. Samozřejmě celou dobu fotila také již "naše" klubová
fotografka Ing. Martina Tinzlová.

Po hromadném fotografování jsme se seřadili do průvodu a za doprovodu muziky se vydali k obecnímu úřadu pro povolení pana starosty ke konání masopustu.   
Bylo velice příjemné, že se průvodu zúčastnili i mladší generace a členové jiných spolků. Kde jinde se mohou lidé stmelovat a seznamovat než při takových akcích.

Masopustní maškary byly velmi dobře zásobovány občerstvením různého druhu. V čele průvodu šel Vlastik Paleček a tlačil před sebou káru s čajem pro děti a svařákem pro čumilky a čumily, za ním vezl na trakaři čert Tomáš Jochman koblížky, Boží milosti, buchty a jiné dobrůtky. Alka Duchoňová vezla v kočáře přepravku s flaškami slivovice a Zdena Strouhalova, Jarka Jochmanova, Květa Dürböcková nalévaly přítomným v průvodu i na chodníku slivovičku. Další z krásných maškar nesly košíky plné dobrot.

 

U obecního úřadu jsme zabouchali na vrata a pan starosta ing. Keclík nám otevřel a přivítal, vyslechl si od nevěsty a ženicha žádost o pořádání masopustu. Povolení bylo uděleno i s upozorněním, jak se chovat v průvodu, moc se neoddávat alkoholu a dodržovat v obci pořádek po tomto kázání každému nalil slivovičku a všechny pohostil s dobrotami, které připravila jeho manželka Marcelka. Ženich vyzval paní starostovou a nevěsta pana starostu do tance, ostatní masky vytvořily kolem nich kolo a muzikanti jim zahráli sólo.
Potom si ještě jednou všichni zatancovali, zazpívali a vydali se opět průvodem do ulice Na Návsi, cestou se zpívalo, tancovalo a tropily se hlouposti.

Zastávka byla u domku manželů Moudrých, kde bylo připraveno pohoštění, masky vyzvaly babičku, paní Nečasovou a všechny členy rodiny k tanci a vyjádřily tím poděkování za občerstvení. Další bohaté občerstvení bylo připraveno u Kršků.

Kvůli našemu vyššímu věkovému průměru, bolestí nohou a kloubů byla trasa průvodu kratší. Tímto se omlouváme všem, kdo nás čekali na ulicích, kam jsme nedorazili. Prošli jsme začátkem ulice Sportovní, U Hřiště kde byla zastávka u Jamborů s čekající paní domu Jarkou s dobrými koláčky a štamprličkami.

Průvod pokračoval ulicí Brněnskou. Zastávka u Jarky Jochmanové a Zdenka Jochmana, kde na nás zase čekalo chutné občerstvení, pití, tanec, legrace.

Znovu jsme se dali do kroku a to jsme již směřovali k cíli, k restauraci KOBRA, kde jsme zazpívali za doprovodu muzikantů naši důchodcovskou hymnu a mírně unaveni vešli do restaurace. Chviličku jsme si odpočinuli, objednali si zabijačkový guláš, (který byl moc dobrý) a pokračovali v tanci a zpěvu. K bujarému veselí se přidali i místní štamgasti, které jsme také pohostili.

 

Letošní masopust se opravdu vydařil.

Věříme, že příště se k nám důchodcům přidá více mladých. Moc děkujeme všem, kteří nás podpořili, obdarovali a moc se omlouváme těm, které jsme nenavštívili. Nemáme již tolik sil obejít celou dědinu.    

Ludmila Palečková

Fotografie z masopustu.