Den pro ženy 2017

25.03.2017 10:00

V sobotu 25.3.2017 Spolek KD-I Opatovice pořádal již druhým rokem „Den pro ženy“. Ten den bylo pěkné počasí, jako stvořené pro vyjížďku na kole nebo dlouhou procházku přírodou. Přesto přišlo mnoho žen, které raději prožily tuto pěknou sobotu v sále kulturního domu a nechaly se hýčkat a zkrášlovat od kadeřnic z týmu H-style Holasice, patřící paní Hance Báborové rodačce z Opatovic, krásně namalovat od vizážistek zastupující Fa Mary Kay z Blučiny, své ruce a nehty svěřily paní Evě Hřebíčkové majitelce opatovického salonu Pohoda. Některé z přítomných dam si vyzkoušely a zakoupily od Fa “Padnoucí podprsenka“ paní Křivánkové z Rajhradic i její slušivé a opravdu padnoucí modely. Během těchto procedur našly i něco dobrého na zub v naší připravené kavárničce obsluhující třemi usměvavými ženami - Editkou, Janou a Drahuškou. Ženy, ale i mužové, kterých tam bylo k našemu překvapení dost, si mohli zakoupit kávu, čaj, rozlévané víno, ze sladkostí dobré trubičky od paní Marušky Švejdové, slepované linecké cukroví od paní Alenky Duchoňové, pečenou roládu bez mouky ale hodně ořechů, které dodala paní Drahuška Komínková z ulice Měníské a moje maličkost rolády upekla, dobré vepřové i kuřecí řízky od pana Rozsypala ze Židlochovic, podávané s chlebem a okurkou, k mání byli různé jarní zeleninové saláty přelité buď česnekovou, pikantní nebo křenovou zálivkou tzv. dipem. Chutné obložené chlebíčky.

Velice chutnaly míchané nápoje, bez alkoholu pro přítomné děti s alkoholem pro dospělé, připravované mladým barmanem, kterého obdivovaly mladé slečny od 9 let nahoru.

Věříme, že si na své přišli i prodejci. Přítomné dámy si u nich většinou něco zakoupily, protože tam byly pěkné věci k mání. Paní Toušová Pavla z Telnice nabízela slušivé kabátky, bundy, halenky, kabelky, šátky, sluneční brýle. Mladá paní Rozsypalová mile překvapila přítomné maminky s moderním oblečením pro děti, dvě usměvavé ženy z Holasic nadchly krásnými šitými loutkami (koupit se dali zajíčci, kuřátka, ovečky, ptáčkové, prostírání, vše s velikonoční tematikou a ještě mnoho pěkných věcí z patchworku). Krásné věci nabídla i naše Peťa Lukášová, precizně vyrobené věci z pedigu, ručně vyšívaná, krásná velikonoční vajíčka, kuřátka, srdíčka atd. Jana Cachová vystavovala a prodávala moc pěkné velikonoční květinové vazby. Bylo se na co dívat, co obdivovat a kupovat.

Ve 14:00 hodin začal program s módními přehlídkami.

První přehlídka prezentovala oděvy z módního atelieru LPMODE majitelky paní Pánkové. Velkým překvapením pro divačky i diváky bylo, když se po molu procházely a modely předváděly ženy z naší obce. Byly k nepoznání. Krásně učesané, namalované, slušivě a vkusně oblečené k typu jejich postav. Po molu šly nejen dívky s velikostí 34, 36, 38, ale i 42, 44, 46, 48, 50. Byly krásné. Nejstarší manekýnkou byla paní Maruška Švejdová (75 let) doufám, že mě nevyčiní za zveřejnění let. Tato žena byla velkým překvapením. Vypadala na 45 let. Maruško, byla jste kočka!!! Spokojená s děvčaty byla i majitelka ateliéru paní Pánková.

Druhou módní přehlídkou byly společenské šaty Alfiery fasion paní Snášelové z Blučiny. Manekýnky předvádějící tyto šaty nebyly profesionálky, některé byly hubené jiné silné, ale všichni jsme se shodli na tom, že nezáleží až tak na tom být štíhlá, i žena, která má na sobě nějaká ta kila navíc je krásná, když o sebe pečuje, umí se obléci a s úsměvem umí ta kila nosit. Společenské šaty za chybějící modelku předváděla Marcelka Mojžíšová z Opatovic a po molu se pohybovala jak rozená modelka. Marcelko, palec nahoru.

Poslední přehlídkou byla Prvorepubliková móda. Tuto módu určitě obdivuje mnoho žen i dnes. Tato móda první republiky představovala a představuje u žen dobu, kdy byla ženskost na prvním místě. I sobotní výřez oděvů první republiky byl toho důkazem. Viděli jsme krásné kostýmky, šaty, pláště, vždy doplněné kloboučkem, baretem, rukavičkami, slušivou kabelkou a střevíčky. Všechny modely předvedly nadšenkyně Prvorepublikové módy pod vedením paní Létalové z muzea Lednice. Děvčatům děkujeme, že jsme měli možnost se na chviličku přenést do doby plné elegance, noblesy a uctivého chování.

Celé dění nám jako vždy nafotila Ing. Martinka Tinzlová. Martinko, děkujeme.

Krásně upravené ženy, profesionálně nafotila paní Petra Wesellá z Perfect Moments fotoatelier. Peťulko, poděkování patří i tobě. 

Celý den probíhal ve spokojené atmosféře. Chybička se ale vloudila. Ženy, které se chtěly nechat udělat krásnými se zlobily, že kadeřnice, vizážistky a ostatní měly nasmlouvané a objednané ženy dopředu. Dáváme jim za pravdu. Příští rok si dáme pozor na termín, aby se neshodoval s plesem v Blučině a v Rajhradě a zajistíme, aby se nebraly objednávky dopředu. Pořadí si budou určovat ženy, jak přijdou. Jinak se všem za tuto chybičku omlouváme. Další chybou bylo ozvučení. Bylo nedostatečné.

Budeme si muset sehnat aparaturu, kterou využijeme i na další akce.

Závěrem tohoto zhodnocení bych chtěla poděkovat všem kadeřnicím, vizážistkám, manikérkám. Neměly čas se najíst, takový byl zájem o jejich služby. Děvčata, moc děkujeme.

 

Den pro ženy je pěkná akce, ale pro náš spolek prodělečná. Dobrovolné vstupné nestačí pokrýt veškeré náklady. Jenom módní přehlídky nás stáli 8 500,- Kč a čeká nás ještě nájem za kulturní dům a ten bude, odhaduji tak kolem 3 000,-Kč možná i více. Nám to nevadí, jsme rádi, že se ve větším počtu sejdou hlavně lidé z naší obce, a není tomu naopak. Hospodaříme s péči řádného hospodáře, jak to slýcháme kolem sebe. Vždy začátkem roku máme dobře zpracovanou kalkulaci na všechny naše roční akce, abychom na konci roku neřešily nedoplatky nebo přeplatky.

Jenom tato úspěšná akce skončila a už se těšíme na další rok. Máme už i zamluvenou módní přehlídku klobouku s pojenou s předváděním šatů a šperků. Tak se můžete už teď těšit.

 

Jménem Spolku KD-I Opatovice všem našim příznivcům a samozřejmě všem občanům Opatovic přejeme krásné a radostné Velikonoce zalité sluncem, mužům a chlapcům bohatou pomlázku, ženám a dívkám rozumný výprask.

Ludmila Palečková

Fotografie z akce.