Brněnské podzemí

21.06.2012 00:00

 

Je horko jak v peci a my se vydali do podzemí města Brna.

Jedna z brněnských průpovídek říká, že Brno je postaveno na Brně. Brněnské podzemí je toho důkazem – několik pater starých sklepů, vybetonovaných, zděných i vtesaných ve skále, spojovací chodby a chodbičky, tajemná zákoutí pod náměstími a další místa svědčí o tom, že je tato průpovídka pravdivá.

 

Labyrint pod Zelným trhem

Zelný trh patří k nejstarším dochovaným náměstím v Brně. Poprvé je zmiňován počátkem 13. Století, kdy nesl název horní trh. Dnešní název pochází z 15. Století. Odjakživa byl rušným místem, které žilo každodenním obchodováním.

Asi nejrozsáhlejší veřejnosti přístupný komplex sklepů a chodeb je pod zelným trhem a přilehlými domy. Již název náměstí, pod kterým se tyto prostory nacházejí, naznačuje, k čemu byly původně využívány – jedná se o bývalé sklepy, skladovací prostory a jejich spojovací chodby. V místě se nacházela řada hospod, taveren, šenků a dalších míst, kde se ubytovávali kupci jedoucí přes město a potřebující někde v chladu dočasně uskladnit své zboží.

Nejstarší sklepy pod Zelným trhem a jeho okolím pocházejí z gotiky, novější pak hlavně z doby baroka a klasicismu, přičemž řada z nich byla využívána ještě v době nedávno minulé – a řada z nich je využívána i v současnosti.

Nejhlouběji položené místo leží 13 metrů pod dnešním povrchem (asi čtyři dnešní patra).

Mincmistrovský sklep

Jedna z nejstarších památek svého druhu se ukrývá necelý metr pod dlažbou brněnského Dominikánského náměstí a částečně zasahuje pod budovu Nové radnice. Náměstí, dříve nazývané, Rybný trh, bylo ve středověku sídlem řady významných brněnských měšťanů. V jeho horní části stávaly ve 13. Století dva honosné domy. První patřil zámožnému brněnskému rodu Alramů a na svou dobu byl velmi komfortně vybaven. Často hostil moravská markrabata, oddut jeho název Markraběcí dům. I český král Václav II. dával tomuto sídlu přednost před nepohodlím vlastního hradu Špilberku.

Druhý dům vlastnil královský mincmistr Bruno a později pražský bankéř Mikuláš od Věže. Sklep sloužil jako sklad stříbrné a zlaté suroviny a zřejmě i hotových mincí před vypuštěním do oběhu. Díky tomu byl dům opředen pověstmi o pohádkovém bohatství ukrytém v jeho sklepení.
S domem je úzce spojena i osobnost Bruna, prvního doloženého brněnského královského mincmistra. Jeho jméno je zmíněno na listině z orku 1234, vyhotovené právě v jeho domě.

Při zvláštních příležitostech mohou návštěvníci potkat Bruna přímo ve sklepě, kde razí mince stejně jako před mnoha staletími. Nám se to podařilo a Brno nás provázel a pověděl mnoho z historie i současnosti.

Byl to velmi zajímavý výlet za historií Brna.

Při zpáteční cestě k autobusu jsme se vydali přes náměstí Svobody. A zde jsme viděli hned dvě akce:

Mohutné pískovcové sochy, které jsou vytvořeny ze speciálního písku z Nizozemí tak, aby odolaly nepříznivému počasí.

Den policie ČR ve spolupráci zdravotní pojišťovny MV

Náměstí zaplnila nejen policejní technika, ale i historické vozy VB, modely lodí či tanků. Návštěvníci měli možnost vyzkoušet si výstroj a výzbroj policistů, pyrotechnický oblek, ale i běh proti radaru. K vidění byl i Schengebus Cizinecké policie, který pomáhá při práci v terénu. Je to vozidlo vybavené laboratoří na odhalování padělků. Škoda jen, že bylo tak málo času, aby se dalo vše si pořádně prohlédnout. K vidění byly i ukázky práce se psy a jiné zajímavosti (různé policejní zbraně, odebírání otisků prstů).

Akce se účastnili i naši známí policisté, kteří byli v roce 2010 na besedě u nás.

Ing. Magda Sosnarová

Fotografie z výletu do brněnského podzemí 2012.