1. Sousedské setkání

05.08.2017 16:00

V sobotu 5. 8. 2017 jsme ve spolupráci s TJ Sokolem Opatovice uspořádali 1. Sousedské setkání. Co nás vedlo k tomu, uspořádat toto setkání?

V posledních letech, kdy mnoho starousedlíků opustilo navždy naše společenství přišli do obce nám neznámi lidé, aby zde našli svůj nový domov. Někteří z nich si zakoupili nově postavené rodinné domy, druzí si zakoupili starší, které si opravili.

My starousedlíci tu žijeme od narození, narodili se tu a žili až do své smrti naši rodiče, prarodiče, praprarodiče. Máme tuto vesnici rádi a mnoho let, tak jako naši předkové, jsme se podíleli na jejím rozkvětu, žili jsme skromněji, sousedé si navzájem pomáhali, vážili jsme si jeden druhého a měli jsme více úcty ke stáří. Bylo zde mnoho zájmových spolků, ve kterých se potkávali staří i mladí lidé, navzájem se respektovali, vycházeli si vstříc. Doba je jiná, vesnice i mezilidské vztahy se mění. Nějak se nám starým nedaří najít cestu k mladým a naopak. Mladí si naříkají, že tady nic není, že my důchodci pořád něco pořádáme, některým leží v žaludku, kde na to bereme. Jsem stará, jsem důchodkyně a stáří je období, kdy ještě hodně mohu a málo musím. Stáří je pro mě a myslím i pro mnohé z nás starých, klidný život a pěkné vzpomínky z minulosti, dá se přirovnat ke galerii, ve které si prohlížíme vše, co jsme zažili. Stáří patří k životu tak, jako k lesu patří staré stromy. Čas ve stáří už není tichý a neměnný oceán, ale pádící jezdec. Tak jsem si řekla, že to s holkami z klubu musíme nějak udělat, abychom dostali naše mladé (vlastně naše děti a vnuky) mezi nás a ukázali jim, že ještě nepatříme do starého železa a že se umíme dobře bavit a udělalo by nám “a to myslím opravdu z celého srdce“ velikou radost, kdyby se to podařilo a stáří i mládí našlo k sobě opět cestu. Není to dlouho, co mě jedna paní řekla, že jsem velká manipulátorka, necítím se na to, abych někým manipulovala, mám ráda lidi a chci, aby bylo pro nás všechny, žití na vesnici radostné a šťastné. Přátelství rozbíjí ledy, to není z mé hlavy, někde jsem to četla, a čím dříve se se svými většinou mladými sousedy spřátelíme, tím lépe. Své sousedy si nevybíráme, musíme se proto s nimi naučit vycházet, ať už jsou jacíkoliv. Každý z nás chce mít dobrého souseda, dobré soužití s ním a spokojené bydlení. Všichni si přejeme žít pěkně a spokojeně bez rozdílu věku.

Od tohoto setkání jsme očekávali více, byli jsme trochu zklamáni, že těch mladých, které jsme osobně zvali, přišlo málo. Přesto účast byla uspokojivá 143 platících a asi 18 neplatilo. Přišli až ke konci. Ale hlavní je, že akce nebyla prodělečná ani pro náš spolek ani pro TJ Sokol. Bylo veliké vedro, tak se nikomu moc do tance nechtělo. Poslouchali jsme pěkné písničky z repertoáru muzikanta pana Kováče. Podívali jsme se na pěknou dětskou módní přehlídku, kterou pro nás připravila mladá paní Rozsypalová z Holasic. Pěkné modely, které sama navrhla a ušila, předváděly děvčata z Opatovic a z Holasic. Přítomné maminky si některé modely i zakoupily. Byla připravena bohatá tombola, losy byly velice rychle rozprodány. Připravené občerstvení, se k naši spokojenosti, všechno prodalo. Po 20 hodině se ochladilo a společnost se začala bavit. Měli jsme připravené úsměvné taneční vystoupení, které se líbilo.

Jsme moc rádi, že se nás sešlo tolik a děkujeme chlapcům Sokola Opatovice, že do toho s námi důchodci šli, bez jejich pomoci bychom tak náročnou akci asi nezvládli.

A všem mladým chci říci, máte dveře otevřené a na naše akce jste srdečně zváni a můžete nám být i nápomocni radou, dobrým nápadem a naopak. My máme větší životní zkušenosti a ty mohou být někdy k užitku.

Úplným závěrem chci poděkovat všem novým občanům naší vesnice, že mezi nás přišli a popřát jim, aby zde našli šťastný domov, dobré přátele a skvělé sousedy.

Ludmila Palečková

Fotografie z akce naleznete zde.