Zájezd Konopiště - Karlštejn

26.08.2017 05:30

Spolek KD-I Opatovice se v sobotu 26.8.2017 vydal na poznávací zájezd za památkami, krásami, a historií naší země.

Vyjeli jsme v 5:30 hodin z Opatovic, v dobré náladě. Měli jsme před sebou cca 3 hodiny jízdy. Někteří pospávali, jiní si povídali a za jízdy pozorovali, jak se mění naše vesnice a města k lepšímu. Cesta plynule ubíhala, provoz nebyl velký ani žádná nehoda nebo zácpa, a tak jsme byli o hodinu dříve na centrálním parkovišti státního zámku Konopiště. Měli jsme dost času na rezervovanou prohlídku zámku. Všichni jsme navštívili sociální zařízení, zakoupili si dobrou kávu, kterou nám uvařil pan řidič, a v klidu posnídali. V místním stánku s upomínkovými předměty každý z nás zakoupil nějakou maličkost pro své známé a rodinu.

Z centrálního parkoviště jsme se nechali dovést dvěma vláčky po trase dlouhé 2 km zámeckým parkem, po hrázi konopišťského rybníka, kolem Růžové zahrady, jízda trvala asi 15 minut a končila kousíček od vchodu zámku Konopiště.

Před bránou nás přivítali krásní pávi a v hradním příkopu medvěd Jiří (medvěd ušatý), který tam pobývá již řadu let, pochází z oblasti východní a jihovýchodní Asie a v Evropě je velice vzácný.

Státní zámek Konopiště patří k nejvýznamnějším památkám v České republice. Je hodnotný především jako stavba. Dochovaly se podstatné části mohutné středověké pevnosti výrazného architektonického typu, jaký se v Čechách vyskytl jenom výjimečně. Proslul svým vnitřním vybavením, vzácnými uměleckými sbírkami a technickými památkami. S Konopištěm je spojeno mnoho významných historických událostí. Důležitá diplomatická jednání, vojenská střetnutí, sociální zápasy, ale také tvořivá činnost umělců, řemeslníků a dělníků – tím vším Konopiště natrvalo vstoupilo do dějin.

Konopiště založil kolem roku 1294 pražský biskup Tobiáš z Benešova. Po vymření Benešoviců přešlo Konopiště v roce 1327 na 275 let do rukou Šternberků. V 17.-19. století se pak vystřídala celá řada vlivných šlechtických rodů. V barokní rezidenci proměnili Konopiště v 18. století Vrtbové z Vrtby.

V roce 1887 koupil s celým panstvím od Lobkoviců František Ferdinand d´Este, od roku 1896 následník císařského trůnu. Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky, které získal jednak jako dědictví po svých italských předcích a vlastní sběratelskou činností. František Ferdinand se v červnu roku 1914 zúčastnil manévrů rakouské armády v Bosně a dne 28. června 1914 se stal spolu se svou manželkou Žofií v Sarajevu obětí atentátu. Za měsíc po atentátu vyhlásil rakouský císař František Josef I. Srbsku válku. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl z části zpřístupněn veřejnosti. Za II. světové války byl v Konopišti umístěn hlavní štáb jednotek SS.

Toto vše jsme se dověděli od průvodců, kteří nás provázeli zámkem, a ještě mnoho jiných zajímavostí. Zámek se do dnešní doby zachoval v podobě, jakou dostal při poslední přestavbě za arcivévody FF ď Este. Také vnitřní vybavení zůstalo stejné, jako za doby, kdy zámek obýval František Ferdinand s rodinou, a to je co říci, po dvou světových válkách, klobouk dolů.

Státní zámek Konopiště je opravdu moc krásný a krásné je i jeho okolí. Nádherné jsou i kolekce historických zbraní a zbroje a rozsáhlá, bohatá sbírka mysliveckých trofejí. Je tam umístěno více než 200 000 trofejí zvěře, skolené arcivévodou Františkem Ferdinandem. Většina z nás se shodla na tom, že nebyl lovec, ale zabiják. Prohlídka zámku skončila a nás čekala cesta vláčkem opět na centrální parkoviště pod zámkem Konopiště. Nesmím opomenout napsat, že jsme se na nádvoří zámku setkali s paní Livií Klausovou s doprovodem, která se nechala s některými z nás vyfotit a podepsala nám svoji fotografii. Přítomen byl také herec Zedníček s přítelkyní. Ve 12:30 jsme odjížděli z Konopiště směrem na Hrad Karlštejn.

Po hodině jízdy jsme poobědvali v penzionu Karlštejn, jídlo bylo až na polévku, dobré, a hlavně nebylo drahé. S plnými žaludky jsme se vydali cestou dlouhou asi jeden a půl kilometrů do kopce na hrad Karlštejn. Cesta pro nás důchodce byla náročná, ale zvládli jsme ji.

Hrad Karlštejn se vypíná na vysokém skalním ostrohu nedaleko řeky Berounky, ze tří stran ukryt mezi vysokými lesnatými stráněmi. Hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král Karel IV, který byl v roce 1355 korunován na římského císaře. Hrad je výjimečný, a to nejen historickým významem, ale i jeho mohutností a architekturou. Byl postaven ve stylu vrcholné gotiky nejen jako císařská rezidence, ale zejména jako pevnost, určená k uchování Karlovy sbírky svatých relikvií a císařských korunovačních klenotů. Stavba a výzdoba hradu byla dokončena vysvěcením kaple sv. Kříže 9.2.1367, kde byl uložen říšský korunovační poklad. Korunovační klenoty českých králů tam byly uloženy téměř 200 let. Kapli svatého Kříže (nejdůležitější část celého hradu), zdobí 129 gotických obrazů Mistra Theodorika. Stavebně byl hrad upravován dvakrát, jednou tomu bylo po roce 1480 a v poslední čtvrtině 16. století byl přestavěn renesančně. Při poslední stavební úpravě a rekonstrukci z konce 19. století získal hrad dnešní romantickou podobu.

Hrad Karlštejn láká spousty turistů z našich měst a vsí, ale i spousty cizinců. Nám všem se prohlídka moc líbila a vřele doporučujeme tento mocný a pozoruhodný hrad navštívit. Po prohlídce, značně již unaveni jsme si opět na nádvoří zakoupili upomínkové předměty a oplatky pro své známé a cestou nazpět jsme ještě navštívili Voskové muzeum.

Už přes deset let se hrad Karlštejn těší vybrané společnosti významných osobností dávné i nedávné historie. Právě tak dlouho totiž existuje muzeum voskových figurín, které zde bylo založeno. Viděli jsme historický průřez českými dějinami a státností. Byli k vidění slavné postavy českých dějin v jejich dobových prostředích, císař Karel IV, výjevy z doby husitské, doby Rudolfa II. i časů francouzského císaře Napoleona, poznali jsme císařovnu Marii Terezii, císaře Františka Josefa I. dále české obrozence např. Boženu Němcovou, osobnosti československých a českých dějin. T.G. Masaryka, Eduarda Beneše, Dubčeka, Havla, Klause atd. Byla k vidění i expozice představující různá středověká řemesla, zmenšená podoba městečka z doby, kdy se hrad Karlštejn stavěl. Málem jsem zapomněla. Prohlídku muzea zahajoval dospělácký kaleidoskop, dětská hračka, která otvírá nekonečný svět fantazie, je to krásná podívaná pro příslušníky všech generací. Imaginární koule, zářící klenoty českých panovníků, architektonickými památkami i svěží přírodou je vysoká sedmdesát metrů. Tato podívaná byla vytvořena za pomoci zadní projekce a nespočet zrcadel.

Touto prohlídkou jsme vyčerpali program zájezdu a udělali jsme si více jak hodinovou přestávku na občerstvení a foto, v 18:30 jsme jeli nazpět domů. Krátkou zastávku jsme udělali na prohlídku zatopeného lomu v krásné přírodě s názvem Velké Amerika. Domů jsme přijeli dosti unaveni, ale spokojeni. Příští rok musíme udělat zájezd dvoudenní, abychom si ho mohli více užít a krásné zážitky v klidu vychutnat. 

Na další poznávací zájezd za krásami a historií naší země se na vás děti, dospělé a důchodce těší Spolek KD-I Opatovice.  

Ludmila Palečková

Fotografie naleznete zde.