Zájezd Floria Kroměříž – Jaro 2015

01.05.2015 08:00

V pátek 1.5.2015 zase důchodci vyrazili na výlet. A jak jinak - pršelo... Scénář počasí se opakoval téměř stejně jako loni, krásné počasí bylo až do pátku.

V pátek jsme se tedy všichni s deštníky nad hlavou sešli v osm ráno u kostela. Autobus přijel přesně. V Kroměříži u výstaviště jsme byli za hodinu, tzn. Těsně před otevřením bran výstavy. Pořád pršelo. Stála už tam pěkná fronta lidí a než jsme se za pouhých 5 minut dohodli, jestli půjdeme všichni do fronty nebo jen někteří pro lístky a ostatní počkají, narostla fronta o pěkných pár metrů.

Naštěstí to šlo rychle a brzy jsme byli na výstavišti. Domluvili jsme se na srazu ve 13 hodin a dostali jsme rozchod.

Výstava FLORIA JARO 2015 probíhala od 1. do 9.5.2015. My jsme tam tedy byly v zahajovací den. Letos byl již 39. ročník tradičních celostátních prodejních zahradních výstav Floria.     
Hlavní květinovou expozici s názvem "Májová zahrada" jsme mohli najít v pavilonu A. Bylo zde množstvím aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů, ale také muškátů a petúnií. Našli jsme tu také svatební aranžmá květin i krásné svatební šaty. Vrcholem byl nádherný starý veterán!

Prodejní stánky, kde nabídka zahradníků pokryla celý sortiment od skalniček až po vzrostlé stromy, byly rozmístěny na venkovním zastřešeném prostoru mezi okrasnými zahradami. Na výstavišti je šest okrasných zahrad - japonská mokrá a suchá, sortimentová, provensálská, stepní a divoká. V těchto zahradách jsme i přes déšť obdivovali květinové plochy, vodopády i vzácné stromy, některé starší než tři lidské generace.

Viděli jsme také spanilou jízdu historických automobilů a motocyklů.

Po celou dobu výstavy byl připraven doprovodný hudební program. V pátek 1. května zde byl Jožka Šmukař. Pro některé z nás bylo setkání s ním největším zážitkem zájezdu. Nejen že jsme si s ním zazpívali, ale velice ochotně se s námi vyfotili. Byla legrace, jak se někteří fotit nechtěli, ale pak letěli tak, že ostatní málem shodili se schodů:).

Během dne přestalo pršet a do autobusu jsme už šli bez deštníků.

Do Opatovic jsme dorazili chvilku po druhé hodině. Rozebrali jsme si svoje nakoupené poklady a vyrazili domů s pocitem příjemně prožitého dne.

Ing. Martina Tinzlová

Fotografie ze zájezdu.