Vánoční zpívání 2016

24.12.2016 17:30

Po vydařené Vánoční výstavě Spolek KD-I Opatovice pozval občany k Vánočnímu zpívání koled na Štědrý den k místnímu hřbitovu. Toto zpívání bylo naplánované na 17:30 hodin z toho důvodu, že muzikanti dříve ani později nemohli přijet a tento čas jim i nám vyhovoval. V místním kostele byla od 16:00 hodin vánoční mše, a proto jsme nechtěli mít dvě akce ve stejnou hodinu.

V 16:30 hodin jsme se navečeřeli, a protože u nás ještě nenakládal Ježíšek, měli jsme čas uvařit čaj a svařit víno. Přesně v danou hodinu jsme přijeli ke hřbitovu, kde již stála hrstka lidí, a muzikanti byli připraveni na vystoupení. Teplé nápoje jsme postavili na lavičku před hřbitovem a Vlastik Paleček začal nalévat čaj i svařené víno do připravených kelímků, Drahuška Komínkova s Janou Novákovou roznášeli a nabízeli nápoje na zahřátí přítomným občanům, kterých u hřbitova přibývalo. Já jsem nasvítila vzrostlé stromy uvnitř hřbitova a hřbitovní zeď, osvětlení vytvořilo pěknou vánoční kulisu. Hned potom jsem přítomným nabízela dobré cukroví, které napekli manželé Alenka a Franta Duchoňovi. Moc jim děkujeme. Prostor se začínal stále více zaplňovat. Muzikanti pod vedením Tomáše Weselého krásně hráli, ale málo lidí zpívalo, jednak asi proto, že se ostýchali, nebo neznali slova koled. Krásně zpívala Slávka Zalabová, která slova koled znala. Mysleli jsme si, že budeme zklamáni návštěvností, ale nebylo tomu tak. Napočítala jsem 125 lidí, ale mezi tím jak jsem počítala, zas někdo přišel a jiný odešel. Dost se to střídalo. Lidé postáli, zazpívali si, šli na hřbitov zapálit na hroby svíčky svým příbuzným a známým a opět postáli, zahřáli se svařákem a odcházeli k domovům. Mezi přítomnými byly i děti, kterým chutnal čaj i cukroví. Dospělí si pochvalovali svařák a někteří si přišli přidat i třikrát.

Celé zpívání fotila naše kronikářka Pavlínka Löscherová, která všechno dění v obci dokumentuje a pečlivě ukládá do kronik pro další pokolení. Svařák se vypil, zůstalo trochu čaje a cukroví, ale akce se vydařila a splnila svůj účel. Lidé se na chviličku zastavili, zavzpomínali na své kamarády a příbuzné, podali si ruce a popřáli si pěkné svátky, prohodili mezi sebou pár slov. Měli k sobě blíž. Po společně krásně prožité sváteční hodině jsme poděkovali muzikantům za jejich pěkné muzicírování, poděkovali občanům, že přišli, uklidili prostranství před hřbitovem a odebrali se k domovu a tam jsme našli pod stromečkem dárky od Ježíška.

Ludmila Palečková

Fotografie naleznete zde.