Vánoční výstava a živý Betlém 2016

10.12.2016 10:00

Když jsem dávala dohromady akce našeho Spolku na rok 2016, dlouho jsem váhala, zda mám do programu zařadit prodejní vánoční výstavu a živý Betlém. Takovéto celodenní akce stojí mnoho času, úsilí a práce. Nakonec zvítězilo „ano“ navrhnu to do programu. Výbor Spolku s tímto rozhodnutím souhlasil.

Po týdnech příprav nadešel očekávaný vánoční čas. V pátek před výstavou se sešlo 10 dobrovolníků, kteří se postarali o uskutečnění výstavy. Od 13:00 hodin jsme všichni pilně pracovali, aby bylo vše pěkné a na nic se nezapomnělo. Muži dávali dohromady Betlém, krásně ho i s podiem osvětlili. Ženy zdobily stromečky, přisálí a s výzdobou sálu jim už pomáhali i muži. Chystaly se stoly, židle a také se připravoval výčep. Kolem 17:00 hodin již někteří vystavovatelé a prodejci přivezli své výrobky a aranžovali je na stoly. Mezitím jsme zkoušeli s dětmi, které přišly později, pásmo na vystoupení. Paní Viktorinová ještě stačila za necelou hodinu nacvičit s dětmi dvě taneční vystoupení. Ještě přišel Jirka Tinzl a pěkně nám nasvítil sál, za což mu děkujeme. Ve 21:00 hodin jsme toho měli již plné zuby, jak se říká, a protože už bylo vše podle našich představ, unaveni jsme se odebrali k domovům.

Druhý den ráno již v půl deváté přijeli další prodejci, nanosili a naaranžovali své produkty a výrobky na předem připravené a označené stoly.

Trošičku nás zamrzelo, že se nemohli z vážných zdravotních důvodů výstavy zúčastnit předem domluveni prodejci a vystavovatelé. Manželé Votavovi s keramikou a hrnčířským kruhem, paní Mgr. Rusková z Kozí farmy a paní Voldánová s malováním na kamínky.

Vystaveného zboží i výrobků k prodeji bylo dost a bylo z čeho vybírat.

Prodávaly se krásné květinové vazby, svíčky, věnce ze střední zahradnické školy z Rajhradu, bižuterie od paní Mlčákové, krásné háčkované vánoční ozdoby na stromeček, od paní Krausové pěkné hedvábné šátky a nápadité šité dárečky s vánoční tématikou, paní Šmardová z Blučiny vystavovala a prodávala zajímavé, pěkné kabelky, prostírání, obaly na knihy a mnoho dalších věcí z patchworku. Paní Petra Lukášová měla překrásné věci z pedigu, věnečky, jehelníčky, pantoflíčky, svícny a její dcera Michalka prodávala vyšívané vánoční ozdoby. Firma Malkol nabízela krémy na pěstění, masáže, zdravotní potřeby, ortézy, pantofle atd. Slečna Zapletalová nabízela pěkná mýdla a přítomné děti si mohly vyrobit svoje mýdlo, pod jejím dohledem.

Značkové parfémy od LR prodávala a nabízela paní Noubelová.  Návštěvníci měli možnost zakoupit a ochutnat medovinu s několika příchutěmi, dobrý med a zakoupit pěkné svíčky z vosku od naší rodačky Dáši Minaříkové.

Sladké Makronky, o které byl velký zájem, nabízela paní Bystřičanová.

Velice se líbily a lidé obdivovali obrazy, které malovala a vystavovala opět naše rodačka Ing. Růženka Komínková. Obrazy malované olejovými barvami byly opravdu moc zdařilé. Krásná zátiší, malebné krajinky, portréty žen. Nám se také velice líbily a dali jsme si za úkol, že na jaře uspořádáme Růžence v našem klubu samostatnou výstavu.

Na své si přišly děti, které zdobily a ochutnávaly perníky. Bylo úsměvné, jak měly od polevy umouněné plné pusinky a tvářičky. Perníčky jim asi chutnaly.

Ve 13:00 hodin začala hrát pěkné písně a koledy rodinná cimbálová muzika Pavla Kordíka, rodáka z Opatovic. Tatínek Pavel hrál na basu, jedna dcera na cimbál a dvě dcery na housle. Krásně hráli i zpívali a svým vystoupením dokreslili vánočně vyzdobený, osvětlený sál a vytvořili milou vánoční atmosféru.

 

Nyní se musím trochu zamyslet.

O těchto svátcích téměř všichni toužíme po klidu a míru. Píšeme si to a posíláme ve vánočních přáních a pozdravech. Vánoce nás vybízejí, abychom k sobě byli milí, štědří a dělali radost druhým. To je jistě dobrá věc, ale vánoce mohou být přitom i cestou do našeho nitra. Co tam najdeme? Mohou to být starosti, smutek, výčitky? Nebo jen vzpomínky na to, co bylo a není, nebo co tam všechno musí být? Ale určitě tam najdeme i radost z toho, že žijeme, že dokážeme překonat zlé věci, které nás v životě potkaly a hlavně bychom tam měly najít stopy lásky druhých lidí, kteří nás obohatili.

 

Věřím tomu, že i náš živý Betlém, v podání dětí a odrostlé mládeže, Marie a Josefa, Anděla a tří Králů za doprovodu cimbálové muziky, krásně zahraných a zazpívaných koled obohatilo duchovno všech přítomných a tento příběh Ježíšova narození v mnohém nepochopitelný se nám stal bližší. Pásmo bylo nacvičeno opravdu narychlo. Děti to zvládly a všem jim patří velké poděkování.

Některým se to možná nelíbilo, ale každý má možnost pomoci, poradit a zapojit se do příprav této akce v nadcházejícím roce 2017.

Prodejcům se u nás líbilo. Ze všech stran byla slyšet chvála. Jak na vystoupení dětí, tak na organizaci a v neposlední řadě i na občerstvení. Děvčata se ve výčepu činily. Nabízely chlebíčky, řízky s chlebem a okurkem, domácí trubičky a zákusky, kávu, dobrý svařák.

Kdo vydržel až do konce, mohl si zazpívat i zatancovat a popovídat si s kamarády a přáteli. Musím se přiznat, že jsem měla trochu strach, jak tato akce dopadne. Dopadla dobře, vlastně na výbornou a to hlavně zásluhou těchto lidí, kterým musím poděkovat, nikdy nezklamou. Jmenovitě to jsou manželé Reimovi, Jana Nováková, Drahuška Komínková, Dana Kunčarová, Vlastik Paleček, Editka  Šebestová a za tuto akci ještě Helence Minaříkové a Viktor Hurt.

Za foto děkujeme Ing. Martince Tinzlové.

Ludmila Palečková

Fotografie z výstavy najdete zde.