Masopust 2016

06.02.2016 14:00

V sobotu 6.2.2016 ráno nás čekalo milé probuzení. Vítalo nás sluníčko a pěkné, teplé počasí.

S velkou radostí jsme dokončovali přípravy na Masopust, jako pečení koblih a božích milostí, zdobení sálu KD Opatovice, žehlení a malé úpravy masek, vaření čaje a svařáku.

Ve 14:00 hodin se všechny masky, jedna hezčí jak druhá sešly před budovou ZŠ. Jestli jsem dobře počítala, tak jich bylo 51.

Velice nás potěšilo, že se v průvodu setkali staří i mladí občané Opatovic a v hojném počtu se průvodu zúčastnili. Malá chybička se nám vloudila v organizaci. Muzikanti místo před školou čekali na nás v KD Opatovice a proto vyšel průvod o půl hodiny později. Jako první šli muzikanti , potom nevěsta se ženichem, medvěd s vodičem a kůň, za nimi šli různobarevné nápadité masky, skupina pirátů, marfušek, šejků, harlekýn a šašci, krásné cikánky, prasátka, venkovanka, starší paňmáma a sličná stárka, cestovatel, profesor, družstevníci, kouzelnice,  dva rytíři a pět kočiček. Průvod doprovázelo několik desítek čumilů. Ve třech kočárech a v jednom vozíku se vezlo občerstvení, jak sladké tak i slané, obložené mísy a bonbony pro děti.

Všichni jsme se cestou radovali a toto nakažlivé a bujaré veselí bylo podpořeno kapalnými, topnými prostředky, (slivovičkou a svařáčkem). Dětem se nabízel dobrý čaj s citronem. Dost nás rozladilo, že některé ulice, kterými jsme procházeli zely prázdnotou, jenom za okny se hýbaly záclony.   

Ráda bych zdůraznila, že říkání, které jste měli ve schránkách je myšleno a napsáno jako legrace. Po nikom nechceme, aby nás hostil a dával peníze. Nikoho nemíníme pomlouvat za to, že nám na tuto akci nepřispěl. Chceme jenom dodržovat tradice, pokud máme ještě dosti sil a zdraví. Přesto musíme poděkovat panu Pavlovi Komínkovi a jeho manželce za jejich pěkné přivítání a pohoštění a jak nám řekla paní domu, že měla i strach že se u nich nezastavíme i když se držela pokynu letáčku a tak krásně svoje obydlí nazdobila. Vrátka byla otevřená a na nich moc pěkně nazdobený panák v červené zástěře. Moc děkujeme. Děkujeme panu starostovi Ing. Keclíkovi za pohoštění a udělení práva, manželům Krškovým za pohoštění a panu Bohumilovi Bednářovi za nemalý finanční obnos, paní Janě Teinerové také za pohoštění a samozřejmě všem, kteří nás vítali a přispěli nám na tuto akci. Finanční prostředky jsme použili na zaplacení hudby, která vyhrávala k pobavení všech od 17:00 hodin v sále KD Opatovice. Tam se tančilo, zpívalo, hrála se sóla těm členům i nečlenům Spolku KD, kteří se narodili v měsíci únoru. Děti se také pěkně bavili, tancovali, mlsali cukrovinky a cukrovou vatu od prodejce z Rajhradic, který nás navštívil. Pan Pavel Matušňák připravil výborný guláš a tlačenky, jitrnice, jelita za což mu také patří dík.

Mnozí občané říkají, že se v dědině nic neděje, a když se děje, tak se nezúčastňují. Nejsmutnější ale je, že i zastupitelé nepřišli podpořit tuto akci. No snad příště, a my všichni zúčastnění se těšíme již dnes na příští rok a věříme, že ty děti co s námi chodí průvodem, budou v této tradici pokračovat.

Ludmila Palečková

Fotografie z akce naleznete zde.